Het kiezen van de juiste zonwering: waar moet ik op letten?

§ april 17th, 2018 § Filed under blog Reacties uitgeschakeld voor Het kiezen van de juiste zonwering: waar moet ik op letten?

Het is weer bijna zomer! Hoog tijd om het huis eens flink onder handen te nemen en te gaan denken over de juiste zonwering. Zonwering kennen we in heel veel verschillende soorten en maten. Zodra je opzoek gaat naar de juiste zonwering, zal je hoofd waarschijnlijk direct duizelen door alle mogelijke opties. Het maakt je zoektocht al een stuk makkelijker als je precies weet waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste zonwering. In dit artikel lees je alles over de verschillen en de overeenkomsten van zonweringen en welke perfect bij jouw wensen aan zullen sluiten.

Voordelen van de juiste zonwering
Waarom is het nou zo belangrijk dat je kiest voor de juiste zonwering? Op nieuwewonen.be lazen we al eerder over de voordelen van een goed geïsoleerd huis. Dit draagt bij aan een hoog wooncomfort en je voelt het sterk in je portemmonee. Wist je dat de juiste zonwering hier ook aan bij kan dragen? Daarnaast draagt zonwering ook nog eens bij aan een verhoogde privacy. Zo kun je heerlijk ontspannen genieten van je tuin en woning.

Welke soorten zonwering zijn er?
We kunnen de soorten zonwering onderverdelen in 2 categorieën: binnenzonwering en buitenzonwering. Buitenzonwering bestaat voornamelijk uit rolluiken, screens en markiezen. Binnen zien we vooral jaloezieën, shutters, lamellen en natuurlijk gordijnen.

Welke zonwering moet ik kiezen?
Al deze vormen van zonwering beschikken over 1 duidelijke functie: het weren van zon uit je huis of tuin. Er zijn dan ook geen goede of slechte keuzes, het hangt voornamelijk af van smaak en stijl.

Op woonhint lazen we bijvoorbeeld meer over gordijnen die je huis helemaal af kunnen maken, maar ook rolluiken kunnen die functie hebben en je meer privacy gunnen. Ga eerst na wat jij belangrijk vindt voor je zonwering en maak dan pas een keuze. De doorslaggevende factor is vaak wat je belangrijker vindt: stijl of isolatie. Zo beschikken rolluiken over een hogere isolerende functie dan bijvoorbeeld lamellen of jaloezieën. Kom je er echt niet uit? Vraag dan om advies in een winkel.

Wat te doen met je tuinhuis

§ januari 15th, 2018 § Filed under blog Reacties uitgeschakeld voor Wat te doen met je tuinhuis

Veel mensen hebben een tuinhuis om overbodige spullen in op te slaan. Vaak staat het meerdere jaren stof te vangen en wordt er verder niks gedaan met het tuinhuisje. Dit is natuurlijk erg zonde van de verschillende mogelijkheden die er zijn om iets moois te maken van je tuinhuis. Tuinhuizen zijn er in verschillende vormen en maten. Zo zijn er blokhutten, kapschuren en nog veel meer mogelijkheden. Hieronder een aantal voordelen van een tuinhuis wanneer deze optimaal wordt gebruikt.

Het is een plek om te ontspannen

Het grote voordeel van een tuinhuis is dat je het geheel zelf kan ontwerpen. Tegenwoordig is alles mogelijk om van je tuinhuis een lekker plekje te maken om te genieten van de zon. Wanneer je je tuinhuis zo ontwerpt dat je er lekker kan zitten met wat vrienden ga je er vaker gebruik van maken. Zo is het geen huisje meer om je spullen in op te bergen maar wordt het echt een onderdeel van je tuin.

Langer van de zomer genieten

Er zijn verschillende mogelijkheden om je tuinhuis optimaal te benutten. Zo kan er een verwarming opgehangen worden met sfeerverlichting. Zo maak je echt je eigen plekje waar je kan genieten van de nazomer of het voorjaar. Wanneer het wat kouder begint te worden kan je dan ook nog lekker buiten zitten en genieten van de nazomer. Tevens is het een goede oplossing voor de wisselvalligheid in Nederland. Wanneer het weer wat slechter wordt in de zomer kan je nog lekker buiten zitten en genieten van de zomer.

De inrichting van je tuinhuis

Het leuke aan een tuinhuis is dat je het huisje echt een geheel eigen feel en look mee kan geven. Zo kan er een aparte sfeer gecreëerd worden. Met verschillende meubelen, accessoires en decoraties kan de ruimte geheel naar eigen hand gezet worden. Wel is het belangrijk, wanneer je ook in de winter of het najaar als het wat kouder wordt, dat je het tuinhuis goed isoleert. Dat bespaart niet alleen op stookkosten maar zo blijft het ook langer  warm in de ruimte als je het vaker wilt gebruiken.

Tuinhuis met overkapping

Een overkapping voegt een heel nieuwe dimensie toe aan een tuinhuis. Vooral als het interieur van het tuinhuis goed overloopt naar buiten toe naar de overkapping kan je er een mooi plekje van maken om lekker te ontspannen. Zo kan je er een mooi plekje van maken om gasten te ontvangen en tuinfeesten te geven met vrienden.

Mis je een kachel?

§ juli 17th, 2017 § Filed under blog Reacties uitgeschakeld voor Mis je een kachel?

Vroeger zagen we de haard veel vaker verwerkt in huizen als dat we vandaag de dag nog tegenkomen. Bij de moderne huizen is het vrijwel uitgesloten dat er een open haard bij inbegrepen zit. Dit komt omdat de open haard een bepaalde functie had. Het had namelijk het doel een ruimte op te warmen, omdat er toen nog geen kachel bestond.

Overigens was de open haard ook goedkoper. Door het kappen van een boom kon op een makkelijke manier voor veel hout gezorgd worden. Die vervolgens voor veel warmte gaf in de woonkamer. Nu de verwarming meer en meer bekend geworden is valt de open haard weg. En daarmee valt ook het gevoel van warmte en gezelligheid weg. Toen de verwarmingen in opkomst kwamen was het niet altijd even mooi weggewerkt in de woningen. Je zag soms leidingen door het hele huis door lopen. Dit zorgde voor een lelijke gezicht in woningen. Gelukkig worden er bij nieuwe woningen alle leidingen in de muren verwerkt, zodat je geen last meer krijgt van die lelijke buizen door je huis heen. De laatste jaren zijn er steeds meer verschillende manieren van verwarmen ontstaan. Het doel is om zo min mogelijk energie kwijt te zijn. Zo zijn woningen ook steeds beter geïsoleerd.

Dit is echter niet langer meer nodig door de komst van vele verschillende sfeerhaarden. Zo heb je de afvoer loze gashaard. Veel huizen zijn aangesloten op een gas waardoor het gebruik hiervan makkelijk is. Ten tweede heeft de afvoer loze gashaard geen schoorsteen nodig. Dat betekent dat er geen grote ingrepen gedaan moeten worden aan het huis. Dus al woon je in een appartement, dan nog heb je de mogelijkheid om hier voor te kiezen. Sommige open haard hebben nog wel toevoer nodig van leidingen. Mocht je dit nodig hebben vraag dan altijd eerst advies van een loodgieter wat de mogelijkheden zijn. Zo kom je niet ineens voor verrassingen te staan als je ineens je hele huis moet gaan verbouwen.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Wat overigens ook makkelijk is. Want bij een kleine ruimte is het natuurlijk gemakkelijk om een kleine haard te kiezen, wat het voordeel heeft dat deze niet veel ruimte in zal nemen. Het laatste voordeel dat de afvoer loze gashaard met zich mee brengt is de warmte die het af geeft. Dus de kachel lager en de gashaard lekker aan. Echt ouderwets genieten dus.

Zonwering: wat zijn de mogelijkheden?

§ juni 20th, 2017 § Filed under blog Reacties uitgeschakeld voor Zonwering: wat zijn de mogelijkheden?

Na een heerlijk lentezonnetje volgt in Nederland meestal een benauwde zomer. De temperaturen lopen op en door het broeierige weer wil je de zon soms liever even ontwijken. Dan verlang je naar een lekker koel huis waar je even kan bijkomen. Met zonwering maakt het niet uit of de zon de hele dag op je raam staat; het blijft lekker koel binnen. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van zonwering? Lees hierover in dit artikel.

Koel je huis met rolluiken

Een rolluik is de meeste klassieke vorm van zonnewering. Het mogelijk om deze zowel aan de binnenkant als buitenkant te bevestigen. Rolluiken zijn meestal licht van kleur, omdat dit de meeste warmte buiten houdt. Ze isoleren zo goed dat je ook minder last hebt van omgevingsgeluid. Ook geven een rolluiken wat privacy én maakt ze het inbrekers lastig om binnen te komen. Helaas is het niet zo gemakkelijk om rolluiken zelf te bevestigen. In sommige gevallen komt er een kleine verbouwing bij kijken. Schakel daarom altijd een echte specialist in voor deze klus.

Screens: de moderne zonwering

In een moderne woning kiezen de meeste mensen tegenwoordig voor screens als zonnewering. Screens zijn namelijk wat subtieler dan rolluiken en in veel verschillende stijlen, kleuren en smaken verkrijgbaar. Ook laten ze meer daglicht door, zónder dat je woning hierdoor warmer wordt. Op ’t Hoog Zonwering heeft ook windvaste screens, die speciaal gedesignd zijn om harde wind te weerstaan. Met een innovatief systeem blijft het doek op zijn plaats, zelfs in grote afmetingen. Zo is er altijd een screen wat aan je eisen voldoet én bij jouw woning past.

Zonwering voor je terrasoverkapping

Heb je een veranda of terras met overkapping? Dan is het lekker om ook daar wat extra schaduw te creëren. Bij Daalder zonnewering kun je kiezen uit schaduwdoeken en onderdak zonwering. Een schaduwdoek is een handige en voordelige manier om de zon tegen te houden. Met de keuze uit verschillende typen bepaal je zelf hoeveel zonlicht je wil binnenlaten. De schaduwdoeken zijn gemakkelijk te bevestigen aan je terrasoverkapping. Ga je liever voor meer comfort? Dan kun je kiezen voor onderdakzonwering met een ingebouwde motor. Met slechts één druk op de knop breng je schaduw naar jouw terras.

Andere manieren om je huis (en hoofd) koel te houden

Zoek jij verkoeling in de zomer? De juiste zonwering maakt meteen een wereld van verschil! Toch kan het geen kwaad om ook nog even naar deze andere tips te kijken. Zo houdt je je huis én hoofd koel in de warme zomer:
– Neem een koude douche voordat je naar bed gaat. Je slaapt daarna een stuk fijner!
– Vermijd lampen en warme apparatuur. Koken levert bijvoorbeeld veel te veel hitte op. Het alternatief? Ga lekker barbecueën in de tuin.
– Een grote boom in de tuin zorgt voor extra schaduw.
– Een ouderwetse ventilator zorgt voor een fijn briesje, waardoor je lekker afkoelt.
– Is het ’s avonds of vroeg in de ochtend flink afgekoeld? Dit is hét moment om alle ramen en deuren open te gooien!

Procesmngt bij bouwen

§ april 5th, 2017 § Filed under blog Reacties uitgeschakeld voor Procesmngt bij bouwen

De doelstelling van het cluster Procesmanagement is het verbeteren van integraal procesmanagement teneinde de waarde van elk bouwobject te maximaliseren terwijl de hinder tijdens de uitvoering van een project wordt geminimaliseerd en de maatschappelijk gestelde eisen en regels toetsbaar worden nageleefd.

Het complexe karakter van bouwprojecten vraagt om een procesbenadering van de problematiek. Van oudsher werden dergelijke opgaven gezien als een primaire taak van de overheid: zij zorgde voor de oplossing van leefbaarheidsproblemen door het plannen en realiseren van woningen en voorzieningen en voor de oplossing van bereikbaarheidsproblemen door het plannen en realiseren van infrastructuur. Private partijen werden ingeschakeld voor de uitvoering van de plannen. De burger kon slechts invloed uitoefenen op het projecttraject via de daartoe geëigende wettelijke inspraakprocedures.

In toenemende mate is de overheid echter voor de realisering van haar ruimtelijke doelstellingen afhankelijk van private actoren en maatschappelijk draagvlak. Voor het vinden van ruimtelijke oplossingen wordt geleund op consortia van overheden en bedrijven. We spreken dan van nieuwe samenwerkingsvormen als PPS, PFI en DBFM. Maar ook de burger en klanten in het algemeen worden zwaarder betrokken in het bouwproces. Dit wordt aangeduid met de termen interactieve of participatieve planprocessen. Het bouwproces kent vele participanten, partijen met verschillende belangen en waarden. Succesvol management hangt af van de mate waarin deze belangen succesvol worden gemanaged.

Het cluster procesmanagement heeft tot doel kennisvermeerdering op het gebied van het managen van het integrale bouwproces. De nadruk ligt niet alleen op de verschillende fasen van het bouwproces maar met name op de relatie tussen deze fasen: de overgang van de ene fase naar de andere. Hierbij staat  zowel de procesbenadering (coördinatiemechanismen die integratie mogelijk maken) als de systeembenadering (elementen van het bouwproces die op elkaar dienen te worden afgestemd) centraal.

De visie van de cluster Procesmanagement en -modellering is, dat integraal procesmanagement en het samenbrengen van meerdere vakdisciplines zal leiden tot een sprong in de waardetoevoeging tijdens het bouwproces voor de klanten en gebruikers van gerealiseerde bouwobjecten.

Hiervoor is het volgende vereist:
1.        het actief betrekken van de vraagzijde van de keten.
2.        het altijd in hun besluiten meenemen van de effecten over de gehele levenscyclus van het bouwobject.
3.        het stimuleren van creativiteit, waardoor maximalisatie van waardetoevoeging in de keten kan ontstaan.
4.        het vinden van een optimum tussen fragmentatie (gebaseerd op specialisme) en integratie (gebaseerd op efficiency).
5.        het pro-actief benaderen van de regelgeving waardoor het maatschappelijk ondernemen wordt gestimuleerd.
6.        het betrekken van meerdere, niet onmiddellijk aan de bouw gerelateerde disciplines in de diverse fasen van een project om de waarde verder te verhogen.

De cluster ziet het bevorderen van integraal procesmanagement met onderzoeksinstituten, aannemers, ingenieursbureaus en publieke opdrachtgevers door middel van wetenschappelijk en praktijkgericht (of: actie-) onderzoek alsmede demonstratieprojecten als haar missie. Hierbij wordt uitgegaan van ervaringen die zijn opgedaan in het buitenland, te ontwikkelen modellen en standaarden en de betrokkenheid van klanten en gebruikers om te komen tot waardeoptimalisatie tijdens de levenscyclus van bouwobjecten in Nederland.

Wat voor soorten zonwering zijn er?

§ oktober 12th, 2016 § Filed under blog Reacties uitgeschakeld voor Wat voor soorten zonwering zijn er?

Veranda’s kunnen uw woongenoot vergroten. Een veranda is niet alleen voor de zomer maar ook voor het voorjaar, Herfst en de Winter. Het grootste voordeel dat een veranda aan u biedt is dat u langer van het buitenleven kan genieten. Want ook wanneer het hard regent is het mogelijk om heerlijk droog onder uw veranda te zitten. Een veranda is dus eigenlijk meer dan alleen zonwering!

Markiezen zorgen voor een nostalgisch gevoel. Ook geven Markiezen een exclusieve uitstraling aan uw huis. Markiezen zijn daarom ook uitstekend voor de wat traditionelere gebouwen, maar passen vaak ook gewoon bij een modern gebouw.

Rolluiken zijn echt puur bedoeld voor zonwering. Een rolluik kunt u over uw raam heen trekken en het zal binnen pikdonker worden zonder een enkel stukje licht. Perfect voor op uw slaapkamer om overdag een dutje te doen of voor de nachtwerker om gewoon overdag te kunnen slapen.
Een Zonweringsdoek is een technisch stukje weefsel, dat naast de functie zonwering ook nog voor een stukje decoratie kan zorgen. Het is daarom ook belangrijk dat een zonweringsoek uit hoge kwaliteit stof bestaat zodat het vele jaren mee kan gaan. Het is ook belangrijk wanneer u een Zonweringsdoek aanschaf dat de zonweringsdoek waterdicht is anders zal die snel kapot gaan bij regen en kunt u er niet onder zitten! Uitvalschermen zijn een kleinere variant op het zonweringsdoek. Een uitvalscherm wordt toegepast op de wat kleinere ramen!~

Als laatste hebben we nog het terrasscherm. Een terrasscherm is bedoeld om ja een geheel terras te overdekken. Hierbij is het belangrijk dat de ruimte van uw terras nog optimaal wordt benut en dat uw terras er comfortabel bij blijft. Voor een terrasscherm is het aangeraden een professional in te huren, want de kosten zijn hoog en je wilt natuurlijk niet dat het fout gaat!

Automatische zonwering installeren

§ april 19th, 2016 § Filed under Uncategorized Reacties uitgeschakeld voor Automatische zonwering installeren

De zomer is weer in aantocht en de eerste zonnestralen zijn alweer achter de rug. Waarschijnlijk heb je de afgelopen dagen vooral nog lekker genoten van het zonnetje, maar mogelijk ga je je er in de zomer aan storen. In de zomermaanden is het namelijk een stuk warmer en schijnt de zon een stuk langer. Hierdoor kan het goed zijn dat je de zon op een gegeven moment wel een keer zat bent en eens lekker in de schaduw wilt zitten. Dit kan simpelweg door automatische zonwering te installeren.

Zonnescherm aan je woning

Wanneer je een woning met een tuin hebt, wil je hier in de zomer lekker genieten van het mooie weer. Om af en toe toch een beetje schaduw te creëren, kun je automatische zonwering installeren. Deze zonwering is te bedienen met een schakelaar die je in je huis kunt bevestigen. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om de zonwering met behulp van een afstandsbediening te bedienen. Het gaat dus allemaal een stuk makkelijker dan vroeger. Toen moest een zonnescherm namelijk nog uitgedraaid worden met de bekende slingerstang.

Elektra aansluiten

Indien je er voor kiest om de automatische zonwering te bedienen met een draaiknop, dan moet je ook elektra aansluiten. De bediening van de zonwering wordt in de meeste gevallen aan de binnenkant van je woning bevestigd. Er wordt dan een kastje aan de muur gemaakt waar het zonnescherm mee te bedienen is. Dit kastje wordt vervolgens aangesloten op het elektriciteitsnetwerk met behulp van een stekker.

Zonwering draadloos bedienen

Wanneer je geen elektra aan wilt sluiten, kun je kiezen voor automatische zonwering die draadloos te bedienen is. Draadloze bediening maakt het aansluiten van extra kabels overbodig. Door te kiezen voor automatische zonwering met een afstandsbediening, kun je het zonnescherm vanuit de omgeving van je huis bedienen. In dat geval hoef je dus niet eerst naar binnen te lopen om het aangesloten kastje te bedienen.

Soorten gordijnen

§ maart 14th, 2016 § Filed under blog Reacties uitgeschakeld voor Soorten gordijnen

Gordijnen, elke woning heeft het nodig en ook in bijna elke kamer zijn gordijnen aanweizg. Tenzij je tuurlijk geen behoefte aan privacy hebt, dan kan je gordijnen prima weg laten. Er zijn genoeg verschillende soorten gordijnen in natuurlijk ook weer verschillende kleuren en maten. Ben je opzoek naar de perfecte gordijnen van jouw wonen en zie je door de bomen het bos niet meer? Lees hier dan nog even verder over welke soorten gordijnen.

 

Rolgordijnen gordijnen
Een van de bekendste gordijnen zijn de rolgordijnen. Deze gordijnen zijn voor iedereen leverbaar. Het is een traditioneel product en ook geschikt voor elke interieur type. Daarnaast zijn deze gordijnen ook goed te combineren met overgordijnen en helemaal samen te stellen naar jouw eigen wensen.

Plissegordijnen
Plissegordijnen zijn veelzijdige gordijnen ook helemaal samen te stellen naar uw wensen en passen binnen bijna alle interieur stijlen. Daarnaast zijn ze decoratief, functioneel en energiebesparend. Deze gordijnen zijn in meerder vormen leverbaar zoals rond, vierkant of driehoekig en daardoor geschikt voor elke raamvorm. Plissegordijnen zijn perfect voor de slaapkamer aangezien het mogelijk is om zowel transparante stof als verduisterende stof in een gordijn te plaatsen. Ook voor klimaatbeheersing is deze soort gordijnen ideaal en daarmee energiebesparend.

Duo rolgordijnen
Wil je wat meer licht in je woning? Dan zijn de duo rolgordijnen een goed alternatief. Deze gordijnen worden ook wel facetlight genoemd. Door zowel het transparante aspect als het bedekkende heeft deze soort gordijn iets weg van een combinatie van vitrage en rolgordijn. Met een strak ogend effect. Goed geschikt dus voor een moderne woning waarin je toch wil genieten van het licht.

Vouwgordijnen
Ben je opzoek naar gordijnen met een mooie structuur aan stoffen? Dan zijn vouwgordijnen geschikt voor jou. Deze gordijnen zijn sfeervol en warm. Daarnaast zijn vouwgordijnen zowel decoratief als functioneel en erg geschikt voor de slaapkamer, woonkamer en keuken. Deze stijl past goed bij een landelijke en warme woning.

Paneelgordijnen
Paneelgordijnen staan ook wel bekend als Japanse panelen. Deze gordijnen zijn erg geschikt voor de trendsetters onder ons. Geschikt voor een moderne interieur. Ook de privacy is goed te regelen met deze soort gordijnen. Je kan namelijk zelf schuiven hoeveel lichtval je in je woning wilt hebben. Ook hier kan je stoffen goed met elkaar combineren. Bijvoorbeeld transparante stoffen met wat meer bedekkende stoffen.

Er is genoeg keuze aan gordijnen. Rolgordijnen zijn altijd een optie voor elk interieurstype. Ben je nog opzoek naar gordijnen? Bezoek dan de website van Zonnelux.nl.

Lamellen op maat

§ februari 4th, 2016 § Filed under blog Reacties uitgeschakeld voor Lamellen op maat

Lamellen, wie kent ze niet? De raambekleding die bestaat uit verticale panelen en verkrijgbaar zijn in allerlei verschillende kleuren, materialen en designs. In dit artikel is meer te lezen over lamellen en jouw raambekleding op de juiste maat.

Voor iedere ruimte geschikt

Lamellen hebben de eigenschap dat ze voor iedere ruimte wel een geschikt type lamel te koop is. Zo zijn er voor vochtige ruimtes, zoals een badkamer, lamellen te koop die vochtbestendig zijn. Deze zijn dan van aluminium gemaakt. Maar ook voor ruimtes die verduisterd moeten worden, zoals een slaapkamer, zijn lamellen geschikt. Lamellen van PVC/kunststof hebben de eigenschap dat ze verduisterend werken. Tot slot zijn er zelfs lamellen verkrijgbaar die sfeer aanbrengen in huis. Deze zijn dan van stof gemaakt. Ideaal in een woon- of slaapkamer.
Zoals u leest zijn lamellen heel veelzijdig en daarom ook heel populair en veel gebruikt. Maar er zitten meer voordelen aan lamellen…

Altijd de juist maat

Naast het feit dat de lamellen geschikt zijn voor iedere ruimte (vanwege de verschillende keuzes in materiaal), zijn ze ook geschikt voor ieder raam. Het grootste voordeel van lamellen is namelijk, dat ze altijd voor u op maat gemaakt kunnen worden. Of, als u handig bent, kunt dit heel gemakkelijk zelf. Door goed de maten op te nemen van de ramen/rozijnen waar de lamellen voor komen te hangen en deze op de lamellen toe te passen, heeft u altijd een passende raambedekking. Of het nou gaat om een heel groot raam of een piepklein raampje, lamellen zijn als raambekleding voor ieder raam geschikt.

Altijd al eens nieuwe raambekleding willen hebben en u zit te twijfelen over wat voor soort? Kies voor lamellen, zo weet u dat u altijd raambekleding in huis heeft dat zowel bestand is tegen de omgeving en er ook mooi uit ziet!

Verschil leges dakkapellen

§ augustus 1st, 2014 § Filed under blog Reacties uitgeschakeld voor Verschil leges dakkapellen

De gemeentelijke leges die je betaalt wanneer je een dakkapel wilt plaatsen, verschillen enorm. Onderzoeksinstituut Coelo publiceerde deze week een uitgebreid overzicht van gemeentelijke lasten. Veel aandacht trok uiteraard de ontwikkeling van de belasting voor huiseigenaren, de ozb. Maar ook bij andere gemeentelijke lasten, zijn er opmerkelijke verschillen. Bijvoorbeeld: de leges voor het laten plaatsen van een dakkapel. Daarvoor is een zogeheten omgevingsvergunning vaak verplicht. De kosten van een vergunning voor een dakkapel van 10 duizend euro lopen spectaculair uiteen. Ze zijn dit jaar het hoogst in de gemeente Eindhoven, waar je 752 euro voor een vergunning betaalt.In Leiden ben je met 37 euro het goedkoopst uit. Het gemiddelde voor Nederland ligt op 332 euro. Zie het overzicht op onderstaande kaart.

Vanuit Den Haag is geprobeerd om gemeenten te helpen transparanter te zijn over de manier waarop leges worden berekend. Helaas concludeerde een rapport van accountancybedrijf Deloitte in de zomer van 2012 nog dat daar in de praktijk weinig van terecht komt. Woordvoerder Judith Kuijk van de gemeente Eindhoven laat weten dat de gemeente werkt met kostendekkende legestarieven. “Daarom is de aanvraag van een dakkapel kostendekkend.”

Eindhoven heeft deze keuze gemaakt, omdat het vergunningenstelsel toe is aan herziening. “In het huidige stelsel worden de leges voor kleine vergunningen ‘gesubsidieerd’ door die van grote projecten”, schreef de gemeente vorige zomer in een persbericht. “Aangezien er minder grote projecten van de grond komen, is structurele hervorming dus noodzakelijk. Anders worden de leges voor kleine bouwvergunningen te hoog.” Kuijk geeft aan dat de 752 euro betrekking heeft op dakkapellen tussen de 5 duizend en 50 duizend euro. Als een dakkapel minder dan 5000 euro kost, is het tarief 301 euro in de gemeente Eindhoven.

De gemeente Leiden laat via woordvoerder Lonneke van den Arend weten dat het “de drempel voor haar inwoners laag wil houden om kleine aanpassingen te doen zoals bijvoorbeeld een prefab dakkapel“. Kleine aanvragen tot 10 duizend euro zijn daarom relatief goedkoop. “Door kosten laag te houden willen we bewoners stimuleren om ook deze kleinere werkzaamheden een vergunning aan te vragen en verbouwing met een vergunning te stimuleren. Bovendien houden we het opknappen of uitbreiden van een woning zo betaalbaar voor gezinnen.”