Mis je een kachel?

§ juli 17th, 2017 § Filed under blog Reacties uitgeschakeld voor Mis je een kachel?

Vroeger zagen we de haard veel vaker verwerkt in huizen als dat we vandaag de dag nog tegenkomen. Bij de moderne huizen is het vrijwel uitgesloten dat er een open haard bij inbegrepen zit. Dit komt omdat de open haard een bepaalde functie had. Het had namelijk het doel een ruimte op te warmen, omdat er toen nog geen kachel bestond.

Overigens was de open haard ook goedkoper. Door het kappen van een boom kon op een makkelijke manier voor veel hout gezorgd worden. Die vervolgens voor veel warmte gaf in de woonkamer. Nu de verwarming meer en meer bekend geworden is valt de open haard weg. En daarmee valt ook het gevoel van warmte en gezelligheid weg. Toen de verwarmingen in opkomst kwamen was het niet altijd even mooi weggewerkt in de woningen. Je zag soms leidingen door het hele huis door lopen. Dit zorgde voor een lelijke gezicht in woningen. Gelukkig worden er bij nieuwe woningen alle leidingen in de muren verwerkt, zodat je geen last meer krijgt van die lelijke buizen door je huis heen. De laatste jaren zijn er steeds meer verschillende manieren van verwarmen ontstaan. Het doel is om zo min mogelijk energie kwijt te zijn. Zo zijn woningen ook steeds beter geïsoleerd.

Dit is echter niet langer meer nodig door de komst van vele verschillende sfeerhaarden. Zo heb je de afvoer loze gashaard. Veel huizen zijn aangesloten op een gas waardoor het gebruik hiervan makkelijk is. Ten tweede heeft de afvoer loze gashaard geen schoorsteen nodig. Dat betekent dat er geen grote ingrepen gedaan moeten worden aan het huis. Dus al woon je in een appartement, dan nog heb je de mogelijkheid om hier voor te kiezen. Sommige open haard hebben nog wel toevoer nodig van leidingen. Mocht je dit nodig hebben vraag dan altijd eerst advies van een loodgieter wat de mogelijkheden zijn. Zo kom je niet ineens voor verrassingen te staan als je ineens je hele huis moet gaan verbouwen.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Wat overigens ook makkelijk is. Want bij een kleine ruimte is het natuurlijk gemakkelijk om een kleine haard te kiezen, wat het voordeel heeft dat deze niet veel ruimte in zal nemen. Het laatste voordeel dat de afvoer loze gashaard met zich mee brengt is de warmte die het af geeft. Dus de kachel lager en de gashaard lekker aan. Echt ouderwets genieten dus.

Comments are closed.